Katso vaikuttavimpia rauhantekoja

Palkittu menetelmä osallisuuden vahvistamiseksi

Gutsy Go on Suomen suurimman innovaatiopalkinnon voittanut menetelmä, jonka avulla koulut ja kaupungit voivat vahvistaa osallisuutta, luottamusta ja hyvinvointia yhteisöissä. Se antaa nuorille työkalut rakentaa rauhaa omissa kaupungeissaan. Toimiessaan yhdessä muiden hyväksi nuorten oma hyvinvointi ja itsetunto vahvistuu.

Menetelmä käynnistyy interventioviikolla, jossa koko 14-vuotiaiden yläkoululaisten ikäluokka kehittää yhdessä ratkaisuja oman kaupunkinsa ongelmiin. Tukena ovat Gutsy Go -valmentajakoulutuksen saaneet opettajat. Syntyy kymmeniä tekoja satojen kaupunkilaisten hyväksi.

Nuorten toteuttamat ratkaisut kuvataan. Videot julkaistaan ensi-illoissa ja sosiaalisessa mediassa inspiraatioksi koko maalle. Tuloksena on rauhantekojen pankki, jonka avulla nuorten teot ovat jatkettavissa läpi kouluvuoden ja hyödynnettävissä opetuksessa ympäri maailmaa.

Vaikuttavuus: “Minua tarvitaan”

Gutsy Go:n tehtävä on tuottaa konkreettinen kokemus osallisuudesta. Vaikuttavuutta mitataan yhteistyössä Lääkäriseura Duodecimin ja Nuorisotutkimusseuran kanssa.

Nykyinen tilasto kertoo, että kahdeksannesta luokasta eteenpäin kyynisten nuorten lukumäärä kaksinkertaistuu Suomessa. Heidän eliniänennusteensa on noin 15 vuotta vähemmän koulutuksesta riippumatta. Duodecim on kiinnostunut Gutsy Go:n näytöstä nuorten toiveikkuuden lisäämisessä ja kyynisyyden vähentämisessä. 

“Intressimme olla Gutsy Go:ssa mukana perustuu siihen, että voidaan ajoissa ohjata tuhansien elämää heidän omilla toimillaan oikeille raiteille. Interventiossa nuoret oivaltavat: minussa on jotain hyvää, pystyn tekemään jotain hyvää, minussa on vahvuuksia joita koulukaveritkin kunnioittavat ja ihailevat.”

Pekka Mustonen, toimitusjohtaja, lääketieteen tohtori, Kustannus oy Duodecim

Lähde: Nuorisotutkimusseura

Yhteistyössä

Ota yhteyttä

Veera Ikonen
Toiminnanjohtaja
veera@gutsygo.fi
+358 40 7080701

Johanna Vanttaja
Tapahtumatuottaja
johanna.vanttaja@gutsygo.fi
+358 40 0390 551

Carita Kauppinen
Tuottaja

carita.kauppinen@gutsygo.fi

Pedram Aflatuni
Mediakouluttaja

pedram@gutsygo.fi

Mikko Mäkipää
Koulutussuunnittelija

mikko.makipaa@gutsygo.fi