Nuorten koskettava Gutsy Go -teko vanhuksille on villinnyt somessa – vie sinäkin #vanhuksetulos

Tiedote 2.3.2020
Julkaisuvapaa heti

“Merkitsee niin paljon, että ette usko itsekään.”

Sipoolaisnuorten teko vanhuksille on villinnyt someyleisön – Ihmiset huolissaan, pääsevätkö vanhukset tarpeeksi ulos

Video sipoolaisten nuorten ja terveyskeskuksen vuodeosaston potilaiden kohtaamisesta on kerännyt Gutsy Go:n Facebookissa jo yli 300 000 katselua vain muutamassa päivässä. Palkittu Gutsy Go -menetelmä valmentaa nuoria toteuttamaan rauhaa ja hyvinvointia vahvistavia tekoja omissa kotikaupungeissaan.

Sipoon Gutsy Go -viikolle osallistuneet nuoret veivät kävelylle vanhuksia, joista eräs kertoi olevansa ulkona ensimmäistä kertaa neljään kuukauteen.

Katso video tästä.

Video on kirvoittanut satoja kommentteja, joissa muun muassa kysytään minne voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi ja saisiko teon haasteeksi muillekin nuorille. Nyt Gutsy Go haastaa kaikki suomalaiset mukaan, ikään katsomatta. Katso helpot ohjeet!

Osallistu ja vie #vanhuksetulos:

  1. Soita lähimpään vanhusten palvelutaloon tai hoitokotiin ja kysy kaivataanko heillä kävelyseuraa. Sovi tapaaminen, jossa viet vanhuksen ulos.
  2. Vie uusi tuttavasi ulos ja viettäkää yhdessä laatuaikaa.
  3. Sovi seuraava tapaaminen.

Voit jakaa kokemuksen kävelystä somessa hashtagein #vanhuksetulos #gutsygo sekä innostaa muutkin mukaan. Muistathan pyytää kuvausluvan. Teko on omiaan toteutettavaksi kokonaisen kaveriporukan tai koululuokan kanssa vaikkapa liikuntatunnilla!

Ota huomioon hoitajien antamat neuvot kävelyyn liittyen, jotta turvallisuus ja itsemääräämisoikeus tulevat huomioiduksi. Osa vanhuksista ei halua ulos – kunnioita päätöstä lannistumatta. Löydät kyllä ihmisen, jolle apusi on juuri nyt tärkeää.

Joel,15, käy kerran kuussa viemässä vanhuksia kävelylle

Gutsy Go on rohkeiden yhteiskunnallisten rauhantekojen liike, joka antaa nuorille työkalut toimia oman yhteisönsä hyväksi. Somessa leviävä video kävelystä syntyi Sipoon Gutsy Go -viikolla. Mukana ollut Joel, 15, on sen jälkeen jatkanut kävelyitä kerran kuussa.

“Ensimmäinen kävely oli hauska ja mukava. Se avasi minulle henkilökohtaisesti, että vanhukset ovat aika yksinäisiä vuodeosastolla. Seniorit ovat olleet kiitollisia avusta ja myös hoitajat ovat olleet iloisia”, Joel sanoo.

“Juttelemme vanhusten kanssa ihan kaikesta, vain taivas on rajana. Olen oppinut myös, miten vanhempien ihmisten kanssa kommunikoidaan. Kannattaa olla kohtelias ja kiroilematta. Vanhukset kertovat mielellään omia kokemuksiaan.”

“Mene ja kerro heti, että haluat auttaa”

Joel vinkkaa, että ideaan kävelystä kannattaa tarttua samantien. “Mene ja kerro heti, että haluat auttaa. Olen aivan varma, että suurin osa vanhuksista ja hoitajista ottaa avun avosylin vastaan ja se on heistä mahtavaa.”

Mitä Joel sanoo heille, joita ajatus tuntemattoman kanssa kävelystä saattaa ujostuttaa? “Minuakin ujostutti aluksi, mutta kun on päässyt vauhtiin, niin ei enää jännitä. Kannattaa ottaa heti ajatuksesta kiinni ja mennä vaan”, Joel kannustaa. Hän aikoo tällä viikolla taas soittaa tutulle vuodeosastolle ja kysyä, sopiiko huomenna tulla viemään joku potilaista ulos.

INFO

Mediaa ja pedagogiaa yhdistävä Gutsy Go valmentaa tuhansia nuoria toteuttamaan rohkeita rauhaninnovaatioita omissa kaupungeissaan. Tavoittaen kokonaiset ikäluokat Gutsy Go -menetelmä on tehokas tapa torjua syrjäytymistä ja polarisaatiota.

Gutsy Go on Suomen suurimman innovaatiopalkinnon, Vuosisadan rakentajat, voittaja. Yhteiskunnallinen työ ja vaikuttavat videot on noteerattu palkinnoin kotimaassa ja kansainvälisesti, ja ne ovat tavoittaneet miljoona suomalaista.

Gutsy Go:n yhteistyökumppaneita ovat mm. suomalaiset säätiöt, kaupungit, Oikeusministeriö, Finnkino ja lääkäriseura Duodecim. Gutsy Go on menestyksekkäästi toteutettu yli 10 kaupunkikohteessa tuhansien nuorten kanssa. Kaikki nuorten kehittämät yli 200 rauhantekoa löytyvät Gutsy Go:n nettisivuilta ja sosiaalisen median kanavista:

Verkkosivut – gutsygo.fi
Instagram – @gutsycollective
Facebook – @GutsyCollective
Twitter – @GutsyCollective
LinkediIn – @GutsyGo

Haastattelupyynnöt ja lisätietoa:

Veera Ikonen, vastaava tuottaja
veera.ikonen@gutsy.fi
+358 40 7080701

Sandra Lamppu, tiedottaja
sandra.lamppu@gutsy.fi
+358 40 610 9790