Uskalla

kysyä

 

 

 

 

”Mitä kuuluu? Oikeasti.”

Itsetuhoiset ajatukset eivät aina välttämättä näy päällepäin. Uskalla kysyä, keskustella ja auttaa.

Oululaiset kahdeksasluokkalaiset tekivät omalla Gutsy Go -viikollaan syksyllä 2019 havainnon, että moni on harkinnut itsemurhaa, mutta aiheesta ei uskalleta puhua. Nuoret loivat lyhytelokuvan, joka pyrkii rikkomaan hiljaisuuden muurin itsemurhien ehkäisemiseksi.

Vain muutamassa päivässä nuoret keräsivät tositarinoita, joiden pohjalta he käsikirjoittivat ja näyttelivät dramatisoidun tarinan. Mielenterveyden keskusliitto lähti tukemaan tärkeää viestiä.
Nyt lokakuussa 2020 Finnkino näyttää videota valkokankailla ympäri Suomen ja kannustaa ihmisiä kohtaamaan toisensa.

Mieli ry tukee kampanjaa asiantuntijatiedolla ja avullaan – kysy rohkeasti apua 24/7 kriisipuhelimesta p. 09 2525 0111. Katso alta ohjeet, miten voit auttaa ihmistä, jonka huomaat tarvitsevan apua.

Haluan auttaa. Miten toimia?

Jos epäilet jonkun suunnittelevan itsemurhaa:   

  • Kysy rohkeasti onko hänellä itsemurha-ajatuksia.
  • Kuuntele ja anna tilaa toisen tunteille – luo turvallinen ilmapiiri asiasta puhumiselle.
  • Ole oma itsesi – se riittää.
  • Auta arjesta selviytymisessä ja avun hakemisessa. Apua voi hakea tällä sivulla mainitun kriisipuhelimen ja chatin lisäksi suoraan oman kaupunkinne ja koulunne terveydenhuollosta, esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta tai päivystyksestä.

Ethän: 

  • Tuomitse itsemurha-ajatuksista.
  • Kyseenalaista toisen kokemia tunteita.
  • Korjaa toisen mietteitä.
  • Keksi selityksiä toisen tunteille.
  • Välttele aihetta tai ihmistä, josta olet huolissasi.

 

Lähde: Mieli ry.

Tarvitsetko apua?

Mieli ry:n kriisipuhelin päivystää suomen kielellä 24/7 numerossa: 09 2525 0111. 

Kriisipuhelimen ruotsinkielinen linja, Kristelefon, päivystää numerossa 09 2525 0112
(ma ja ke klo 16-20 sekä ti, to, pe klo 9-13.) Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Puhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset ympäri Suomea.

Voit saada apua ja keskustella myös chatin kautta. Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12-29 -vuotiaille. Sekasin-chatissä voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Välitämme sinusta ja siitä mikä sinua mietityttää.

Sekasin-chat on auki vuoden jokaisena päivänä, maanantaista perjantaihin klo 9-24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15-24. Klikkaa tästä chatin etusivulle. 

Avulle on tarvetta - uskalla toimia

Idea oululaisnuorten rauhantekoon, käsikirjoitettuun lyhytelokuvaan, lähti yllättävästä tiedosta: Joka kolmas 18–34-vuotiaista suomalaisista kertoo harkinneensa vakavasti itsemurhaa jossain elämänsä vaiheessa. Kaikenikäisistä sitä on harkinnut lähes joka viides.

Tieto perustuu Mieli ry:n kyselyyn 2019. Lue Ylen uutinen aiheesta, 2019.  Kysekyyn vastasi 1 000 suomalaista. Otos vastaa suomalaista väestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan. Kysely tehtiin kesäkuussa 2019 internet-paneelina. Tulosten virhemarginaali on runsaat 3 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.