MITEN HALLITA

VIHAN TUNTEITA?

 

Moni meistä kamppailee tunteiden käsittelemisen kanssa. Yksi hankalimmista on viha, joka voi johtua arjen pettymyksistä tai epäoikeudenmukaisuuden kokemuksesta. 

Ilman rakentavaa tapaa käsitellä näitä tunteita, paine kasautuu ja purkautuu lopulta hajottavin tavoin. Kuten yläkoululainen Mila (13v.) sen sanoittaa: ”Viha on tosi suuri tunne, ehkä kaikist vaikein tunne hallita.”  

 

 

Vihan tunteesta siirtyminen tekoihin on nopeaa. Siksi on tärkeää etukäteen opetella positiivisia malleja, joita voi vaikeassa tilanteessa hyödyntää. Katsokaa yhdessä pyhtääläisten nuorten tekemä video “Miten hallita vihaa?” ja tehkää alla olevia tehtäviä.

Katso Miten hallita vihaa video

LÄMMITTELYTEHTÄVÄ “KYLLÄ-EI”

Vedä lattiaan teipillä viiva ja laita toiselle puolelle sana ”kyllä” ja toiselle sana ”ei”. Nuoret seisovat viivalla ja vastaavat väittämiin ottamalla askeleen jommalle kummalle puolelle. 

Vetäjä kysyy kunkin väittämän kohdalla muutamalta nuorelta kysymyksen väittämään liittyen: Miksi? Miten? Milloin? Missä tilanteessa?

1. Mikä videon tilanne jäi erityisesti mieleesi ja miksi?
2. Miksi tytöt kiusasivat toista tyttöä?
3. Mitkä lauseet osuvat pahiten ja miksi?
4. Mitä mielestäsi on poikien kiusaamisen taustalla?
5. Mitä tekisit jos olisit yksi videolla nähdyistä kiusatuista?
6. Mitä itse tekisit, jos olisit aikuinen?
7. Jos Kiusaamiskoe olisi tehty koulussanne olisitko puuttunut?
8. Millainen kiusaamiseen puuttuminen auttaa / ei auta?

KESKUSTELUKYSYMYKSIÄ

Keskustelkaa videosta ryhmissä:

1. Mitä tunteita vihan takana voi olla piilossa?
2. Mikä saa sinut vihastumaan? Miksi kyseinen asia synnyttää sinussa vihan tunteen?
3. Mitä yleensä teet kun tulet vihaiseksi?
4. Missä menee sun rajat, eli mistä tunnistat että tunne on muuttumassa negatiiviseksi teoksi?
5. Millainen suuttumuksen tunne on ok?
6. Mikä videon vihanhallinta vinkki jäi erityisesti mieleesi ja miksi?
7. Oletko kokeillut jotain näistä vinkeistä? Mikä auttaa sinua parhaiten?
8. Miksi nälkäisenä tai väsyneenä tulee helpommin vihaiseksi?
9. Mihin poistut, jos viha alkaa kuplia, mikä on sun “safe space”? Koulussa? Kotona?
10. Onko sulla joku luotettava henkilö jolle voit puhua? Kuka? Miksi se on luotettava? Laittaisitko sille viestin? Soittaisitko? Haluaisitko puhua kasvotusten?
11. Mitä voit tehdä jos huomaat kaverisi olevan vihainen? Miten voi rauhoitella?

HAASTETEHTÄVÄT

TEHTÄVÄ: MIKÄ ON MUN “SAFE SPACE”

Yksi tapa hallita omia vihan tunteita on kuvitella itsensä omaan erityiseen rauhan paikkaan. Sinne voi mennä aina kun tuntuu vaikealta. Mitä yksityiskohtaisemmin pystyt kuvittelemaan paikan, sen parempi. Näin aivosi oppivat yhdistämään rauhan paikan rauhan tunteeseen. 

  1. Asettukaa rinkiin ja laittakaa silmät kiinni
  2. Ope lukee mielikuvamatkan: “Miettikää mielessä kuva omasta rauhan paikasta. Se voi olla jokin todellinen fyysinen paikka, jossa olet käynyt, tai sitten voit kuvitella mielessäsi haluamasi rauhan paikan. Ajattele rauhan paikkasi yksityiskohtia, ja kuvaile niitä itsellesi. Miltä siellä näyttää? Millaisia valoja ja värejä siellä on? Miltä siellä tuoksuu? Onko siellä lämmintä vai viileää? Oletko paikassa yksin vai jonkun kanssa? Kuuluuko paikassa jonkinlaista rauhoittavaa ääntä?Nauti rauhan paikan tuomasta rentouttavasta olosta. Avaa silmäsi.” 
  3. Jakakaa muutamia ajatuksia paikoista ja tuntemuksista.
  4. Seuraavan kerran kun tulet vihaiseksi, päätä vakaasti vetää pari kertaa syvään henkeä ja lähde hetkeksi tilanteesta pois. Sulje silmäsi ja kuvittele olevasi omassa rauhan paikassa.

TEHTÄVÄ: KANNUSTUSVIESTI 

Lähetä viesti henkilölle, jota haluat rohkaista (koska hän tuntee pelkoa tai häpeää tai yksinäisyyttä). Kerro hänelle jotain positiivista ja hyvää hänestä itsestään. Panosta siihen, että viesti on kannustava ja vilpitön.

TEHTÄVÄ: ILOLLA VEKS VIHASTA

Onnellisuustutkimuksesta tiedämme, että yksi parhaita keinoja kohentaa omaa hyvää oloa on tehdä joku toinen onnelliseksi. Sama mekanismi toimii, jos on tosi vihainen olo, etkä pääse siitä eroon. Tehkää testi. Mieti kuka tarvitsisi juuri nyt apua ja iloa ja mene äkkiä auttamaan jotakuta, jolla on jokin ongelma. Jakakaa yhdessä kokemukset omasta tunnereaktiosta.

Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful. The site uses google analytics.