Mihin ukrainalais- ja virolaisnuoret haluavat vaikuttaa juuri nyt?

Gutsy Go toteutetaan huhtikuussa Tallinnassa jo kolmannen kerran. Viikko tuo yhteen 50 virolaisnuorta ja sotaa paennutta ukrainalaisnuorta Vabaduse koolista & J.Westholmi Gümnaasiumista. Toimintaviikon aikana nuoret luovat muutamassa päivässä ratkaisuja, jotka lisäävät luottamusta, hyvinvointia ja rauhaa ja vastaavat ihmisten avun tarpeisiin. Kaikki nuorten teot kuvataan ja julkaistaan ensi-illassa ja somessa rohkaisuksi nuorille ja suurelle yleisölle ympäri Eurooppaa.

 

Viikon toteutuksesta vastaa suomalainen Gutsy Go ry yhdessä Tallinnan Opetus- ja nuorisotoimen ja Gutsy Go -valmentajakoulutuksen saaneiden paikallisten opettajien kanssa. 

 

“On todella arvokasta, että voimme tässä maailmantilanteessa yhdessä virolaisten ja ukrainalaisten ammattilaisten kanssa vastata nuorten tarpeeseen toimia ja tehdä maailmaa paremmaksi. Nuoret saavat välittömän kokemuksen siitä, että kaiken hallitsemattoman ja pelottavan keskellä he voivat ratkaista ongelmia, vaikuttaa yhdessä ja inspiroida muitakin”, kertoo Gutsy Go ry:n toiminnanjohtaja Veera Ikonen.

 

Nuorten tekojen kautta Gutsy Go Tallinna toimintaviikko osallistaa kymmeniä kaupunkilaisia ja paikallisia yhteistyökumppaneita. Viikko huipentuu koko kaupungin yhteiseen ensi-iltaan, jossa nuorten toteuttamista ratkaisuista kuvatut lyhytelokuvat nähdään valkokankaalla. Viikon jälkeen videot ovat katsottavissa Gutsy Gon sosiaalisen median kanavilla.

 

Gutsy Go järjestettiin Tallinnassa ensimmäisen kerran syksyllä 2021 ja toistamiseen keväällä 2022.  

 

“Tänä keväänä ukrainalaiset ja virolaiset nuoret oppivat yhdessä vahvistamaan yhteisöjen keskinäistä ymmärrystä ja löytämään positiivista tukea toisilleen näinä vaikeina aikoina. Meidän kaikkien on tehtävä lujasti töitä, niin mielessämme kuin tekojemme kautta, luodaksemme ympäristön, joka tuo esiin meidän jokaisen parhaat puolet. Gutsy Gon kaltaiset aloitteet ovat tärkeitä, koska ne osoittavat nuorille, kuinka tärkeää on edistää muiden ihmisten hyvinvointia”, sanoo kansainvälisen nuorisotyön asiantuntija Eneli Meresmaa Tallinnan nuorisotoimesta.

 

Apulaispormestari Betina Beškinan mukaan kolmannen kerran toteutettava Gutsy Go Tallinna antaa mahdollisuuden täällä opiskeleville nuorille sotapakolaisille ottaa osaa ja olla mukana. ”Meidän on pohdittava, millaisia ​​tilanteita he ovat läpikäyneet ja miten kokemukset ovat vaikuttaneet heihin. Uskon, että epävirallisia oppimismenetelmiä soveltava toiminta tukee nuorten ukrainalaisten sotapakolaisten mielenterveyttä, auttaa kulttuurialueeseemme sopeutumista ja edistää sosiaalisten suhteiden luomista paikallisten ikätovereiden kanssa”, Beškina sanoi.

Tapahtumaviikosta syntyneet videot julkaistaan Gutsy Gon Youtube -kanavalla tulevien viikkojen aikana.